ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΔΕ)

Η ΜΔΕ μπορεί να είναι θεωρητική, εφαρμοσμένη, πειραματική.

Για να εγκριθεί μια Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις:

1) Το θέμα και το περιεχόμενο της εργασίας (θεωρητικό ή ερευνητικό) να είναι συναφές με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

2) Η εργασία να είναι πρωτότυπη.

3) Η εργασία (χωρίς τη βιβλιογραφία) πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον σαράντα (40) τυπογραφικών φύλλων μίας όψης, σε γραμματοσειρά Arial, μέγεθος 11, σε πλήρη στοίχιση, με ενάμιση διάστιχο. Η εργασία πρέπει να περιλαμβάνει (πέραν του κειμένου που αφορά στον κύριο κορμό της εργασίας) αναλυτικό ευρετήριο περιεχομένων, πίνακα συντομογραφιών (εφόσον είναι απαραίτητο), ευρετήριο παραρτημάτων, περίληψη και βιβλιογραφία.

  • Υποχρεωτικά αυτοματοποιημένα περιεχόμενα τόσο στα κεφάλαια, όσο και στο σύνολο των πινάκων, εικόνων, κ.λπ.
  • Υποχρεωτικά αυτοματοποιημένη εισαγωγή βιβλιογραφίας. Η βιβλιογραφία θα εισάγεται με βάση το προτυποποιημένο στυλ Vancouver (αρίθμηση με βάση τη σειρά εμφάνισης), με κενό πριν την παρένθεση που δείχνει τον αριθμό της βιβλιογραφίας
  • Χρήση του υποτίτλου σελίδας
  • Υποχρεωτικός πίνακας συντομογραφιών με αλφαβητική σειρά
  • Αρίθμηση σελίδων κάτω δεξιά (π.χ. «Σελίδα 3 από 75»)
  • Κάθε ΜΔΕ πρέπει να έχει Περίληψη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και να είναι δομημένη καταλλήλως.
  • Εισαγωγή
  • Υλικό και μέθοδοι
  • Αποτελέσματα
  • Συζήτηση
  • Ενδεικτική κατανομή ΜΔΕ:
  • Περίληψη
  • Αγγλική περίληψη
  • Γενικό Μέρος
  • Ειδικό Μέρος
  1. Εισαγωγή
  2. Υλικό και μέθοδοι

iii. Αποτελέσματα

  1. Συζήτηση
  2. Συμπεράσματα
  3. Βιβλιογραφία
  4. Παράρτημα (προαιρετικά)
  • Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να αναζητήσουν και εφαρμόσουν οδηγίες σωστής γραφής (π.χ. χρήση τελικού «ν», κόμματος, κ.α.), καθώς επίσης και της ορθής χρήσης κενών και συντομογραφιών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω.
  • Όχι κενό πριν το κόμμα, την τελεία, το θαυμαστικό, κ.λπ.
  • Όχι κενό εσωτερικά των εισαγωγικών, παρένθεσης, κ.λπ.
  • Σωστή χρήση μονάδων μέτρησης, π.χ. g και όχι gr
  • Κενό μεταξύ αριθμού και μονάδων μέτρησης, π.χ. 15 g/ml
  • Η γραφή της ΜΔΕ θα πρέπει να είναι σαφής, χωρίς ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, και με προσεγμένο επιστημονικό λόγο.

4) Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος είναι δυνατόν να παρατείνεται κατά τρία (3) εξάμηνα ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (βλέπε άρθρο 6 παράταση σπουδών). Η κατατεθείσα εργασία κρίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.

5) Η αλλαγή του θέματος ενός υποψηφίου, είναι δυνατή μόνο με εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή.

6) Όταν περατωθεί η εκπόνηση και συγγραφή της εργασίας, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή και σε τέσσερα (4) αντίτυπα στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., με τη σύμφωνη γνώμη του/της επιβλέποντος/-ουσας καθηγητή/-τριας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση.

7) Ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζεται η ελληνική ( ή η αγγλική σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις).

8) Στην υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να προσέλθουν μόνον αφού έχουν περατώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματά τους

9) Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. αποστέλλει την εργασία στα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία πρέπει σε τριάντα (30) ημέρες από την αποστολή να αποφανθεί περί της αποδοχής ή μη. Αν ένα μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής ζητήσει δικαιολογημένα παράταση μέχρι τριάντα (30) ημέρες, μετά την παρέλευση και αυτής της προθεσμίας, και εφόσον το μέλος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του θα πρέπει να αντικαθίσταται. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός μηνός από τη λήξη της 30ήμερης παράτασης.

10) Για την τελική κρίση και βαθμολόγηση της Μεταπτυχιακής Εργασίας του υποψηφίου, η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή τον καλεί σε δημόσια εξέταση επί του θέματος της εργασίας του/της, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι μία ώρα.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση, η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή βαθμολογεί την ΜΔΕ, με κλίμακα βαθμολογίας από μηδέν (0) έως δέκα (10), αποστέλλοντας στη Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής, το Πρακτικό της εξέτασης του υποψηφίου. Η πρόσκληση και ανακοίνωση για τη δημόσια εξέταση των υποψηφίων απευθύνεται από τον Διευθυντή του Π.Μ.Σ., ύστερα από συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή, ο οποίος φροντίζει να συντονίσει τη διαδικασία, στην οποία και προεδρεύει.

11) Επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια, Τριμελής Επιτροπής

α. Επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια

  • μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,
  • ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,
  • συνεργαζόμενοι καθηγητές,
  • εντεταλμένοι διδάσκοντες,
  • επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,
  • ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Ατου ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Τα άλλα δύο (2) μέλη της τριμελούς επιτροπής οφείλουν να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι μέλη ΔΕΠ κάποιου ΑΕΙ, πρέπει όμως να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

γ.  Η αναζήτηση επιβλέποντος/ουσας καθηγητή/τριας αποτελεί ευθύνη του/της μεταπτυχιακού/ης φοιτητή/τριας και οφείλουν να κάνουν τη σχετική επικοινωνία.

δ. Σαφής προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στους/στις διδάσκοντες/ουσες του ΠΜΣ.

ε. Σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης επιβλέποντος/ουσας καθηγητή/τριας, και εφόσον έχουν εξαντληθεί οι συνήθεις εναλλακτικές, ο/η μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια μπορεί να απευθυνθεί μέσω της Γραμματείας του ΠΜΣ στο Διευθυντή του ΠΜΣ για κατάλληλη καθοδήγηση και βοήθεια.

ζ. Ο/Η μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια έχει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των σχετικών εγγράφων δήλωσης (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και αναφέρονται στη δήλωση θέματος, επιβλέποντος/ουσας καθηγητή/τριας, περιγραφή πρωτοκόλλου, κ.λπ.), τα οποία πρέπει ενυπόγραφα να κατατεθούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ.

η. Τα ανωτέρω έγγραφα οφείλουν να κατατεθούν στην έναρξη του 3ου εξαμήνου το ΠΜΣ.

θ.  Ο/Η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια δικαιούται να λάβει καθοδήγηση από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής και ειδικά από τον/την επιβλέποντα/ούσα καθηγητή/τρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:

  1. Κατόπιν συνεννόησης με τον/την επιβλέποντα/ουσα Καθηγητή/τρια για κατάθεση της διπλωματικής και παρουσίαση, επισυνάπτεται συμπληρωμένο το έντυπο «1.4 ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ» στο email της γραμματείας.
  1. Ορίζετε με τον επιβλέποντα/ουσα και τα μέλη της 3μελούς επιτροπής την ημερομηνία παρουσίασης και τον χώρο διεξαγωγής.
  1. Μετά την παρουσίαση, επισυνάπτετε στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. τα εξής:
  • Συμπληρωμένο το έντυπο «1.5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ»
  • Αρχείο της διπλωματικής μορφή pdf και σε 4 αντίτυπα
  • Συμπληρωμένο το έντυπο «1.6 ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ»
  • Το Εξώφυλλο της διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι σύμφωνα με το έντυπο «1.7 ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
  1. Παραδίδετε στην κεντρική Βιβλιοθήκη:
  • Συμπληρωμένο το έντυπο «1.8 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» 
  • Συμπληρωμένο το έντυπο «2. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ», αφού λάβετε πρώτα υπογραφή και σφραγίδα από την κυρία Γαζοπούλου (Προϊστάμενη Κεντρικής Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής).

Επιπλέον πληροφορίες για το βήμα#3 και όλες οι οδηγίες για το τι πρέπει να ακολουθήσετε υπάρχουν στο έντυπο «1.9 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Δ.Ε ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» 

  1. Παραδίδετε στην γραμματεία του Π.Μ.Σ τη βεβαίωση που θα λάβετε από την κεντρική βιβλιοθήκη, μαζί παράβολο για να λάβετε α) αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος (13€) και β) αντίγραφο πτυχίου 6€ («τιμές παράβολων Α.Π.Θ.»).